Extra informatie
Warmtepompen
Een warmtepomp is een uiterst efficiënte warmte opwekker die op een slimme wijze gebruik maakt van vrij beschikbare en hernieuwbare energiebronnen zoals buitenlucht, water en bodem. Rendementen van 500% zijn met de nieuwste warmtepompen vaker regel dan uitzondering.
Vellema heeft sinds 2005 meer dan 100 warmtepompinstallaties geleverd en geïnstalleerd in woningen en bedrijfspanden. Bij het ontwerpen van warmtepompinstallaties is het van belang dat de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem goed op elkaar worden afgestemd. Vellema heeft de kennis in huis voor elke specifieke situatie een goed en efficiënt werkende warmtepomp te ontwerpen en installeren.
Verwarmen met behulp van een warmtepomp is het meest geschikt bij nieuwbouwwoningen. Vanaf het begin kan rekening gehouden worden met de situatie en gekozen worden voor het meest efficiënte systeem. In de meest gevallen betekent dit excellente isolatie in combinatie met lage temperatuur vloerverwarming. Bij bestaande bouw is een warmtepomp installatie alleen interessant bij rigoureuze verbouwingen. Naast het verwarmen kan de warmtepomp benut worden voor het produceren van warm tapwater en in meeste gevallen kan er tevens in de zomer mee gekoeld worden.
Warmte afgifte systemen
Warmtepompen produceren op een efficiënte wijze warmwater tot ongeveer 35 graden Celsius. Men noemt dit Lage Temperatuur Verwarming (LTV). De theorie daarbij is dat hoe lager de gebruikte temperatuur is hoe efficiënter de installatie werkt. Met andere woorden, hoe kleiner het verschil tussen de warmtebron en het afgifte systeem hoe hoger het rendement. Je kunt de geproduceerde (LTV) warmte op verschillende manieren aan de ruimte afgeven. Het meest toegepaste Lage Temperatuur Verwarming afgiftesysteem is vloerverwarming en/of wandverwarming. Vloer- en wandverwarming zorgen door het grote oppervlak voor een gelijkmatige temperatuur verdeling waardoor op veel lagere temperatuur gestookt kan worden met behoud van comfort. Tevens is er een mogelijkheid om ventilatieconvectoren toe te passen voor het afgiftesysteem. Dit zijn radiatoren waarin een ventilator is geïntegreerd.
Een warmtepomp maakt op een slimme wijze gebruik van vrij beschikbare en hernieuwbare energiebronnen. Deze energiebronnen kunnen zijn:
- Buitenlucht (door middel van een lucht / water warmtepomp)
- Bodem door middel van een verticale bodemwisselaar.
- Bodem door middel van een horizontale bodemwisselaar.
Indien u een warmtepomp toepast in combinatie met zonnepanelen kunt u hiermee een energie neutrale oplossing creëren.
Neem voor meer informatie over warmtepompen en de mogelijkheden contact met ons op. Ook komen wij graag langs om de mogelijkheden met u te bespreken.