logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. De warmtepomp maakt gebruik van gratis energie uit de lucht, bodem of water die in overvloed aanwezig is. Deze energie wordt vervolgens door de warmtepomp omgezet in bruikbare warmte voor je huis. Dit wordt afgegeven aan het verwarmingssysteem voor het verwarmen van het tapwater en de temperatuur in je woning.

Met een warmtepomp kun je maar liefst 75% van alle warmte produceren die je nodig hebt. De overige energie wordt uit elektriciteit of aardgas gehaald. Een warmtepomp is daardoor niet alleen energiezuiniger en milieubewuster, maar op de lange termijn ook een goedkoper alternatief waarmee je geld bespaart.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp haalt energie uit de omgeving (water, lucht of bodem) en zet deze om in warmte lucht voor je verwarmingssysteem. Dit werkt in drie stappen:

  1. Warmte uit een warmtebron:
    De buitenunit van de warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, grondwater of aardwarmte. Deze warmte wordt via een buizensysteem naar binnen gevoerd en door een koelvloeistof naar een compressor gestuurd. Doordat de vloeistof kouder is dan de omgevingstemperatuur wordt deze opgewarmd en verdampt.
  2. Warmte naar de verwarming:
    Door middel van een compressor worden de dampen samengeperst en de druk verhoogd. De temperatuur stijgt en deze warmte wordt afgegeven aan het verwarmingsinstallatiesysteem van je woning. Je woning en het tapwater worden verwarmd tot een aangename temperatuur.
  3. Een nieuwe cyclus:
    De druk van de damp wordt weer verlaagd door middel van een expansieventiel. De damp wordt weer vloeistof en wordt naar buiten gestuurd. De cyclus begint opnieuw en de warmtepomp zal weer warmte opwekken.

Wat is momenteel de beste warmtepomp?

Er zijn veel verschillende soorten en merken warmtepompen op de markt. Wat de beste optie voor jou is hangt af van jouw situatie: Hoe groot is je woning? Hoe goed is de woning geïsoleerd? Wat is jouw stookgedrag? Ook spelen jouw wensen een rol. Wil je een stille unit? Hoeveel ruimte heb je om een buitenunit te plaatsen? Het is daarom niet mogelijk om de beste warmtepomp aan te wijzen. De beste warmtepomp hangt af van jouw persoonlijke omstandigheden.

De Consumentenbond testte verschillende hybride warmtepompen dit jaar en kwam tot de conclusie dat de Bosch Compress 7400i 5 B, 5 kW monoblock de beste besparing op de energierekening geeft en de stilste warmtepomp is. Dit was echter ook de duurste warmtepomp uit de test.

Wat zijn de voor en nadelen van een warmtepomp?

Denk je erover na om een warmtepomp te laten installeren voor het opwekken van duurzame warmte voor je woning? Wij zetten hier de voordelen en nadelen op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voordelen warmtepomp:

  1. Geen of lage gaskosten: een volledig elektrische warmtepomp zorgt ervoor dat je volledig van gas af kunt stappen. Dit bespaart je jaarlijks enorm veel geld. Met een hybride warmtepomp wordt je gasverbruik verminderd waardoor je nog steeds veel bespaart.
  2. Lagere energiekosten: de warmtepomp gebruikt veel minder stroom dan een traditionele cv-ketel. Je zult dus een lagere energierekening ontvangen.
  3. Milieubewust: door duurzame warmte op te wekken verklein je jouw CO2-uitstoot en draag je een steentje bij aan een beter milieu.
  4. Waardevermeerdering huis: duurzame oplossingen zoals een warmtepomp zorgen ervoor dat je huis een hoger energielabel krijgt. Hierdoor wordt de waarde verhoogd.

Nadelen warmtepomp:

  1. Grote investering: je zult in een keer een grote investering moeten doen. De overheid komt huiseigenaren echter tegemoet door middel van subsidies, dus controleer of deze van toepassing zijn.
  2. Isolatie woning: soms is het nodig om eerst je woning te isoleren voordat je een warmtepomp kunt laten installeren. Wanneer je dit niet doet zul je weinig voordeel en rendement uit de warmtepomp halen omdat de opgewekte warmte weer verloren gaat.
  3. Radiatoren vervangen: soms moeten de radiatoren in je woning worden vervangen. Een warmtepomp verwarmt je huis op een lagere temperatuur dan een cv-ketel en hiervoor heb je radiatoren nodig die op lage temperatuur kunnen werken.
  4. Warmtepomp maakt geluid: een warmtepomp maakt meer geluid dan een cv-ketel. Zorg er dus voor dat je een stiller model aanschaft zodat je geen last van het geluid hebt.
  5. Vergunningen: voor sommige type warmtepompen heb je een vergunning nodig. Controleer dit van te voren bij je gemeente.

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

In theorie is de gemiddelde levensduur van een warmtepomp tussen de 15 en 20 jaar. Sommige pompen gaan zelfs 25 tot 30 jaar mee. Je kunt zelf invloed uitoefenen op de levensduur van de warmtepomp. Dit kun je doen door de pomp op de juiste manier te gebruiken en regelmatig te onderhouden:

  1. Optimaal gebruik van de warmtepomp: de levensduur van de pomp hangt voornamelijk af van de levensduur van de compressor. Wanneer de warmtepomp goed geïnstalleerd is wordt rekening gehouden met de juiste bron, type en vermogen van de warmtepomp en het systeem waarop het aangesloten is. Wanneer de warmtepomp optimaal functioneert hoeft de compressor niet teveel starts en stops te maken. Hierdoor gaat deze zo lang mogelijk mee.
  2. Regelmatig onderhoud van de warmtepomp: om de levensduur te verlengen is het belangrijk dat de warmtepomp wordt onderhouden. Wij raden aan om een onderhoudscontract af te sluiten bij je installateur. Je weet dan zeker dat de warmtepomp op tijd wordt onderhouden voor een zo lang mogelijke levensduur.

Is een warmtepomp goedkoper dan gas?

Of een warmtepomp goedkoper is dan gas hangt af van jouw persoonlijke situatie. Dit hangt af van jouw woning, hoeveel je eventueel van gas gebruik maakt en wat het vermogen van de warmtepomp is. Een warmtepomp is in veel gevallen echter wel goedkoper dan gas. Ook wanneer je de installatie en de aanschafkosten van de warmtepomp meerekent. De warmtepomp zorgt ervoor dat je geen gas meer hoeft te gebruiken en daarbij gaat ook je energierekening omlaag.

Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat hoe meer gas je verbruikt, des te meer er te besparen valt met een warmtepomp. De investering is dan dus sneller terugverdiend. En met stijgende gasprijzen haal je alleen nog maar sneller je investering eruit. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zou je daarnaast kunnen compenseren met zonnepanelen op het dak.