logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Soorten warmtepompen > Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepomp

Met een lucht-water warmtepomp kun je op een energiezuinige manier warm water opwekken voor je centrale verwarming en het tapwater in je huis. De lucht-water warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel omdat je jouw CO2-uitstoot verkleind. Hoe werkt de lucht-water warmtepomp precies voor de warmte- en/of warmwatervoorziening in jouw huis? En wat is het verschil tussen een volledig elektrische lucht/water warmtepomp en een hybride warmtepomp?

En wat zijn de voor- en nadelen van dit type warmtepomp? We geven je op deze pagina meer informatie.

Werking van de lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit zuigt buitenlucht aan met een ventilator. De lucht passeert een warmtewisselaar die gevuld is met koelmiddel. De warmte van de buitenlucht zorgt ervoor dat het koelmiddel verdampt. Deze damp wordt door een compressor samengedrukt, wat ervoor zorgt dat het wordt omgezet in energie. De energie wordt als warmte afgegeven aan de binnenunit via een tweede warmtewisselaar, die het verspreid naar de verwarmingselementen of waterleidingen. Je hebt nu verwarming voor in je huis en duurzame warmwatervoorziening. De damp condenseert vervolgens weer en wordt opnieuw een vloeibaar koelmiddel. Hierdoor kan het proces opnieuw opstarten.

Twee soorten lucht/water warmtepompen

Wanneer je een lucht-water warmtepomp wilt kopen heb je twee verschillende soorten om uit te kiezen: de hybride warmtepomp en de all-electric warmtepomp. De werking van de twee warmtepompen verschilt. We leggen hier het verschil uit:

1. Hybride lucht/water warmtepomp

Hybride warmtepompen worden gebruikt in combinatie met een cv-ketel. De lucht-water warmtepomp wekt warmte op, maar wanneer dit niet voldoende is springt de ketel aan ter ondersteuning. In principe zal dit alleen gebeuren wanneer het buiten erg koud is. Je hebt nog wel een gasaansluiting nodig voor de cv-ketel. Voordelen van de hybride warmtepompinstallatie zijn:

  • Lucht/water warmtepompen kunnen worden aangesloten op de bestaande verwarmingsinstallatie
  • Luchtwarmtepompen zijn goedkoper dan all-electric
  • Het installeren van lucht/water warmtepompen is eenvoudig

Een nadeel is dat de woning redelijk goed geïsoleerd moet zijn. Als dit niet het geval is gaat dit ten koste van het rendement van de hybride warmtepomp en de terugverdientijd. Dit omdat de warmte verdwijnt. Daarnaast ben je niet volledig vrij van gasgestookte installaties.

2. All-electric warmtepomp

All-electric lucht/water warmtepompen wekken alle benodigde warmte voor je woning op, ook wanneer het buiten erg koud is. De volledig elektrische lucht/water warmtepomp hoeft niet te worden aangesloten op de cv-ketel en je hebt geen gasaansluiting nodig. Voordelen van de all-electric warmtepompen zijn:

  • Geen gas verbruik doordat hij volledig elektrisch is
  • Je bespaart op de gaskosten
  • Goed toepasbaar in nieuwbouw

Een van de nadelen is dat de aanschafprijs redelijk hoog is en dat er ook hogere kosten bij de installatie komen kijken omdat er vaak grondboringen moeten worden gedaan. Ook is het vaak lastig om dit type systeem te installeren in bestaande bouw. Daarnaast is zeer hoge isolatie noodzakelijk voor een effectieve werking van de warmtepompinstallatie.

Of de hybride warmtepomp of de all-electric warmtepomp een beter optie is hangt af van jouw wensen en situatie. Wanneer je oude cv-radiatoren hebt is het vaak niet mogelijk om het huis voldoende te verwarmen door middel van een volledig elektrische warmtepomp. Je zult dan eerst het verwarmingssysteem van je woning moeten laten aanpassen. Of je kunt dan kiezen voor een hybride warmtepomp die aangesloten kan worden op het oude systeem en alsnog rendement geeft waardoor je alsnog kunt profiteren.

Waarom voor een lucht-water warmtepomp kiezen?

Wat zijn precies de voordelen van een lucht/water warmtepompinstallatie ten opzichte van andere warmtepomp systemen? We hebben de verschillende voordelen van een lucht-water warmtepomp voor je onder elkaar gezet:

  • Je hebt weinig tot geen gas nodig voor het verwarmen van je woning. Dit is een groot voordeel omdat de overheid heeft besloten dat iedereen in de toekomst van gas af moet stappen. Daarbij zijn de gasprijzen momenteel erg duur, waardoor gasbesparing veel kan verschillen op je totale energierekening.
  • De lucht-water warmtepomp is erg duurzaam doordat je nauwelijks tot geen CO2 uitstoot. Je verbruikt alleen stroom.
  • Doordat je zelf warmte opwekt bespaar je geld op je energierekening. De warmtepomp is een eenmalige investering die op de lange termijn voor financieel rendement gaat zorgen (meer dan een spaarrekening).
  • De installatie van een lucht-water warmtepomp is makkelijker dan sommige andere soorten warmtepompen.
  • Doordat de lucht-water warmtepomp je woning verduurzaamt gaat ook de waarde van je huis stijgen omdat deze een hoger energielabel krijgt.
  • Op warme dagen kan de warmtepomp ook omgekeerd worden ingezet. De warmtepompinstallatie zorgt ervoor dat je huis wordt gekoeld.

Zijn er ook nadelen te noemen? De lucht-water warmtepomp heeft de volgende nadelen:

  • Het rendement van een lucht-water warmtepomp is minder hoog dan het rendement van een bodemwarmtepomp.
  • De woning moet goed geïsoleerd zijn. Wanneer dit niet het geval is wekt de warmtepomp warmte op die weer verloren gaat.
  • Tijdens de meest koude dagen kost het veel energie om je woning op te warmen. Je energieverbruik zal dan aanzienlijk hoger zijn.

Verschil tussen een lucht-water en lucht/lucht warmtepomp

De lucht-water en de lucht/lucht warmtepompen halen beiden energie uit de buitenlucht, maar de werking verschilt. De lucht/lucht warmtepomp gebruikt lucht om warmte aan te onttrekken. Vervolgens wordt deze lucht afgegeven aan het ventilatiesysteem. Door middel van de ventilator in de binnenunit wordt de warmte het huis in geblazen. De werking van een lucht/lucht warmtepomp is als een airconditioner.

De lucht-water warmtepomp geeft warmte af aan water, dat vervolgens via de leidingen de woning instroomt. De warmte wordt afgegeven aan de cv-installatie. Dit kan worden doorgestuurd naar de vloerverwarming of de cv-radiatoren en de warmwatervoorziening.

Een lucht-water warmtepomp levert meer warmte-energie per kilowatt aan elektriciteit dan een lucht/lucht warmtepomp. Vraag de installateur of een lucht/lucht pomp of een lucht-water warmtepomp een betere optie voor jou is.

Efficiëntie van lucht-water warmtepompen: COP

De efficiëntie van warmtepompen wordt uitgedrukt in de Coëfficiënt Of Performance (COP). De berekening van de COP is als volgt:

  • Geleverde warmte-energie in watt / verbruikte elektrische energie van de warmtepomp in watt = COP

Hoe hoger de COP is, des te lager is het elektriciteitsverbruik. En dit betekent dat de terugverdientijd korter is en dat je dus meer kostenbesparing op de energiekosten zult zien.

TIPTip: Wil je weten hoeveel luchtwarmtepompen en hoe je kunt besparen op de installatie hiervan? Lees verder op prijzen pagina over de kosten en hoe je van de beste prijzen kunt profiteren door de juiste installateur in te huren.

Efficiëntie van lucht-water warmtepompen: SCOP

Wanneer ook de seizoenen zijn meegenomen in de berekening van de efficiëntie spreken we over de SCOP (Seasonal Coëfficiënt Of Performance). Deze waarde houdt rekening met de veranderende buitentemperaturen en klimaatzones. Je kunt ervan uitgaan dat deze waarde een nauwkeurigere schatting geeft over het rendement dat je kunt verwachten omdat het beter is afgesteld op jouw klimaatzone.

Ideaal is een lucht-water warmtepomp die een SCOP van meer dan 5 behaalt. Dit kan wanneer het huis goed geïsoleerd is en er bijvoorbeeld vloerverwarming aanwezig is. Hoe beter de isolatie van je huis, des te hoger is het te verwachten rendement van de pomp.

TIPTip: Als je nog meer voordelen uit de lucht-water warmtepomp wilt halen zou je dit kunnen combineren met andere duurzame maatregelen zoals zonnepanelen op het dak voor groene stroom. Op deze manier ben je volledig energieneutraal omdat de opgewekte zonne-energie vervolgens ook je woning verwarmt. Je hebt dan het hele jaar door een warme aangename woning.