Lucht-lucht warmtepomp
Een lucht-lucht warmtepomp kan je huis zowel verwarmen in de winter als verkoelen in de zomer. Daarnaast is het een milieuvriendelijke oplossing omdat het toestel geen gas gebruikt en minder elektriciteit nodig heeft dan traditionele verwarmingssystemen. Maar wat is een lucht-lucht warmtepomp precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Lees verder om alles te weten te komen over dit verwarmings- en verkoelingssysteem voor je woning.
Wat is een lucht-lucht warmtepomp?
Een lucht-lucht warmtepomp wordt ook wel een ventilatiewarmtepomp of airconditioner genoemd. Deze warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht van het mechanische ventilatiesysteem en werkt op stroom. De lucht-lucht warmtepomp kan ook omgekeerd worden gebruikt, namelijk voor het afkoelen van het huis in de zomer.
Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?
De lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buiten- en een binnenunit die met elkaar verbonden zijn. De werking is als volgt:
- De buitenunit staat op het dak, op de grond of wordt aan de muur bevestigd. De buitenunit zuigt de lucht van buiten aan met behulp van een ventilator. De compressor in de unit warmt deze lucht op met behulp van koelgas.
- Het koelgas dat is opgewarmd geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit wordt aangezogen. De binnenunit is vaak een model dat op de vloer staat of aan de muur of het plafond hangt. De buitenunit blaast de verwarmde lucht de woning in.
Waarom een lucht-lucht warmtepomp?
Waarom zou je een lucht-lucht warmtepomp kopen? Lucht-lucht warmtepompen kunnen worden ingezet als alternatief voor gas en zijn hierdoor een duurzame oplossing. Ook is de warmtepomp een alternatief voor elektrische verwarming. De elektrische verwarming zorgt namelijk voor hoge elektriciteitskosten. De lucht-lucht warmtepomp verbruikt veel minder energie, namelijk maar zo’n 20%. Dit scheelt je veel op de totale prijs van je elektriciteitsrekening. De installatie van een lucht-lucht warmtepomp past vooral bij kleine en goed geïsoleerde woningen. Voor grotere woningen zijn ander warmtepompen geschikter, zoals de lucht-water warmtepomp.
Let op: als je al radiatoren of vloerverwarming hebt als verwarmingsinstallatie is de lucht-water warmtepomp waarschijnlijk een beter oplossing. Deze verwarmingsinstallatie heeft een andere werking. In plaats van het uitstoten van warme lucht wordt het water opgewarmd door deze warmtepompen. Deze warmtepompen worden aangesloten op de radiatoren of de vloerverwarming.
Voordelen en nadelen
Wanneer kiezen voor een lucht-lucht warmtepomp? Of wanneer juist niet? We zetten hier voor je de voor- en nadelen van lucht-lucht warmtepompen op een rijtje:
- Voordelen lucht-lucht warmtepompen:
- Voor een warm en koel huis: het lucht-lucht warmtepompsysteem kan het huis verwarmen in de winter en verkoelen in de zomer.
- Lage prijs: de lucht-lucht warmtepomp is goedkoper in vergelijking met de prijzen van andere soorten warmtepompen. Dit is dus een goede optie als je wilt besparen op de kosten van warmtepompen.
- Snelle warmte en verkoeling: de lucht-lucht warmtepomp werkt snel. Binnen korte tijd wordt de ruimte op de juiste temperatuur gebracht.
- Duurzaam: je hebt geen gas nodig om je huis te verwarmen. Hierdoor is het een milieuvriendelijk alternatief voor de cv-ketel. Je hebt alleen een elektriciteitsaansluiting nodig.
- Simpele installatie: voor sommige warmtepompen moet eerst rondom je huis worden gegraven. De installatie van de lucht-lucht warmtepomp is simpel en je hoeft geen extra kosten te maken.
- Nadelen lucht-lucht warmtepompen:
- Niet geschikt voor grote woningen: omdat de warmtepomp niet de temperatuur afgeeft via convectoren of de vloerverwarming moet in elke ruimte een aparte unit worden geïnstalleerd. Dit is geen efficiënte oplossing voor grotere woningen.
- Geen tapwater: anders dan andere warmtepompen verwarmt de lucht-lucht warmtepomp alleen de lucht, niet het water dat uit de kraan komt.
- Lager rendement: het rendement van dit type pomp is lager. Dit komt omdat de pomp bij erg koud weer minder efficiënt werkt.
- Extra verwarming nodig: bij zeer koud weer is het soms aan te raden om een extra verwarmingstoestel te gebruiken voor voldoende verwarming van je huis. Dit zijn eventueel extra investeringskosten.
- Geluid: de buitenunit maakt geluid. Het geluid is vergelijkbaar met een koelkast die aanslaat.
- Niet te combineren met bestaande verwarmingstoestellen: de lucht-lucht warmtepomp kan niet worden aangesloten op bijvoorbeeld radiatoren of de vloerverwarming. Wil je dat wel, dan kun je beter voor een ander type toestel kiezen zoals de lucht-water warmtepomp, die wordt aangesloten op de bestaande verwarmingsleidingen.
Wil je een Lucht-lucht warmtepomp kopen? De installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.