logo
warmtepomp installateur achtergrond
 Zoek warmtepomp installateur in  Bijzonderheden Straal
Zoek installateur in+ Bijzonderheden
Home > Soorten warmtepompen > Grond-water warmtepomp

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt energie uit de aarde. De energie wordt omgezet in warmte, die naar het cv-systeem gaat om je huis en het water te verwarmen. Hoe werkt dit precies? En wat is het verschil tussen een horizontale en verticale plaatsing van het buizensysteem? Op deze pagina lees je alles over grond-water warmtepompen als duurzame oplossing voor het verwarmen van je woning.

Wat is een grond-water warmtepomp?

Een grond-water warmtepomp verschilt van de klassieke lucht-water warmtepompen. De lucht-water warmtepompen hebben een buitenunit die de warmte onttrekt aan de buitenlucht. De grond-water warmtepomp gebruikt geothermie. Dit houdt in dat de warmte uit de aardbodem wordt gehaald. Dit wordt geothermische warmte genoemd. Er is dus geen buitenunit nodig bij een grond-water warmtepomp. Wel moet er voor dit geothermische systeem een leidingnetwerk onder de grond geïnstalleerd worden dat de warmte uit de bodem kan halen.

Grond-water warmtepomp

Hoe werkt een grond-water warmtepomp?

Een grond-water warmtepomp werkt als volgt:

  1. De grond-water warmtepomp haalt geothermische warmte uit de grond. De warmte wordt via een buizennetwerk omhoog gehaald. De temperatuur van deze warmte is echter nog niet voldoende om te gebruiken voor het verwarmen van het huis.
  2. Een koudemiddel zorgt er daarom voor dat de thermische energie verdampt en extra gecomprimeerd wordt door middel van een compressor. De druk en hiermee de temperatuur worden verhoogd.
  3. De warmte die wordt opgewekt wordt door een warmtewisselaar naar het centrale verwarmingssysteem van de woning gestuurd om de woning te kunnen verwarmen.
  4. Het gas wordt vervolgens weer afgekoeld en wordt weer een vloeistof. De cyclus begint weer opnieuw.

Horizontale of verticale plaatsing

Een grondwater-warmtepomp maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om warmte uit de bodem te halen. De buizen kunnen horizontaal of verticaal worden geplaatst. Dit hangt af van de ruimte die er rondom de woning is. Er zijn zowel voor- en nadelen te noemen voor beide opties. Daarbij verschilt ook de prijs van een horizontale en een verticale plaatsing. We zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Grond-water warmtepomp

Horizontale plaatsing buizen

Bij deze methode is jouw tuin de bron waaruit warmte wordt gehaald. De buizen worden op minstens anderhalve meter diepte horizontaal geplaatst. Dit omdat de grond op deze diepte warm genoeg is en vorstvrij blijft.

Voor deze methode is een grondoppervlak van ongeveer twee keer het woonoppervlak nodig. Een grasveld is het meest geschikt. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is want anders gaat de minder efficiënte werking ten koste van de opbrengst. Je verdient dan je investering niet terug. De werkelijke grootte van het horizontale buizennetwerk hangt af van een aantal factoren, waaronder de samenstelling van de grond, het vochtgehalte en het vermogen dat de warmtepomp heeft.

Voordelen van een horizontaal buizennetwerk zijn dat deze methode een redelijk constant rendement biedt en een hoge COP (Coëfficiënt Of Performance) heeft. Het is een gesloten systeem waarin de koelvloeistof wordt hergebruikt. Een van de andere voordelen is dat de graafwerkzaamheden goedkoper zijn dan bij een verticaal netwerk. En daarbij kun je in de zomer het systeem gebruiken voor natuurlijke koeling.

Het horizontale systeem kent ook nadelen. Een van de grootste nadelen is dat er een groot grondoppervlak nodig is voor de plaatsing van de warmtepomp. Daarbij mag dit grondoppervlak niet beplant zijn. Een van de andere nadelen is dat het rendement in de winter lager is dan bij een verticaal buizensysteem. Dit komt doordat de temperatuur in de ondiepe bodem daalt en er dus minder warmte uit de bodem gehaald kan worden.

Nadelen horizontale plaatsing buizen:

  • Groot grondoppervlak nodig voor de plaatsing van de warmtepomp. Dit grondoppervlak mag niet beplant zijn.
  • Rendement in de winter is lager dan een verticaal buizensysteem.

Verticale plaatsing buizen

Het verticaal plaatsen van een buizennetwerk is een goede optie wanneer er weinig grondoppervlak rondom de woning is. De buizen worden verticaal diep in de grond geplaatst. Dit is vaak tussen de 25 en 150 meter diep. De temperatuur is constant op deze diepte en wanneer het buiten koud is heeft dit geen invloed op de efficiëntie en het rendement van het systeem. De werkelijke diepte voor het plaatsen van de buizen is afhankelijk van de bodemsamenstelling en het vermogen van het systeem.

Het voordeel van het verticale buizennetwerk is dus dat er weinig grondoppervlakte nodig is. Daarbij wordt er contant warmte opgewekt door het jaar heen omdat er nauwelijks temperatuurdalingen zijn. Dit maakt de pomp het een goede investering, omdat het rendement goed is. Ook in de winter ben je dus verzekerd van een optimale werking voor de verwarming van je huis en het water uit de kraan.

Een nadeel is dat het duurder is om het verticale systeem te plaatsen omdat er diep geboord moet worden. Daarbij is het lastig om de benodigde boordiepte op voorhand te berekenen en moet er een vergunning worden aangevraagd om te mogen boren.

Grond-water warmtepomp

Rendement grond-water warmtepomp

Is de grond-water warmtepomp de investeringskosten waard? Hoeveel rendement de pomp zal opleveren is afhankelijk van de temperatuur die door de grond kan worden opgenomen. Het soort grond speelt hierin een belangrijke rol. Een leemachtige ondergrond levert twee maal beter rendement dan zandgrond. Daarnaast is het rendement afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is.

TIPTip: Wil je meer informatie over de investeringen die je eventueel moet doen om je huis te isoleren? Vraag de warmtepomp installateur om je hierover advies te geven. Hij kan vertellen of de grond-water warmtepomp het meest rendabel is voor jouw huis.

De prijs van de grond-water warmtepomp varieert, afhankelijk van het vermogen en het type. Lees verder over de kosten van een grondwater-warmtepomp voor meer informatie over de prijzen.